Kakor
Lyxbullar
100 g jäst, 1 ½ dl mjölk, 3 hg smält smör, 2 msk socker,
1 dl grädde eller mjölk, 2 ägg, 9 dl mjöl
Fyllning:
2 dl florsocker, 150 g margarin
Blanda jästen med 1 ½ dl mjölk. Låt stå i kylen i 50 min. Smält under tiden smöret och låt det svalna, blanda det med grädden och sockret. Tillsätt jästblandningen och äggen plus mjöl. Baka ut och bred över fyllningen. Rulla ihop och skär i skivor, lägg i formar. Grädda i 225-250grader i ca 10 min.
(ca 60 bullar)
KLADDKAKA
1 ½ dl strösocker, 1 ½ - 2 dl vetemjöl, 1 dl O´boy, 2 msk kakao, 1 msk vaniljpulver
Detta blandas ihop... Tillsätt sedan...
2 msk smält smör, 1 ½ - 2 dl mjölk, ½ dl grädde ev 10 droppar av citrondroppar
Rör ihop allt med visp till en jämn smet.
Smöra och bröa en form med låga kanter.
Grädda i 175 gr i ca 20-25 min... Njut..
.
MOROTSKAKA
Det här behövs till 30 - 35 bitar:
4 ägg, 4 dl strösocker, 4 dl vetemjöl (240g), 1 tsk kanel , 1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver, 200g smält smör, 6 dl fint rivna morötter (350g)
Glasyr / smörkräm: 125 g rumsvarmt smör , 1 dl mjukost (vanlig svensk mjukost)
3 dl florsocker , 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 200oC. Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smält smör och rivna morötterna. Blanda allt.
2. Bred ut smeten i en längpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna helt.
3. Vispa med en elvisp smöret och mjukosten. Tillsätt först 2 dl av florsockret och fortsätt vispa tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt resten av florsockret och vispa ytterligare ca 1 minut. Bred glasyren över kakan kyl och skär kakan i rutor.
Sverige-kakan
3 ägg , 3 dl socker, 1 dl hett vatten , 3 dl vetemjöl . 2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker, tillsätt det heta vattnet, rör sist ned mjöl och bakpulver.
Använd en rund, smord och bröad form. Grädda kakan i 35-40 min i 200 grader.
Kräm: 125 gr smör el marg, 1 dl mjölk el grädde, 4 msk vaniljsocker
Krämen kokas ihop, dela den avsvalnade kakan i två delar och häll krämen på båda snittytorna. Lägg ihop.
Ät och njut
Amerikanska blåbärsmuffins
Portioner: 6 st
Ingredienser: 150 g smör eller margarin , 2 dl socker , 2 ägg, 1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 100 g blåbär (ca 2 dl), 25 g mandelspån
Tillagningstid: Över 20 min
Gör så här
Rör matfett och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten.
Fyll smeten i en smord muffinspanna för 6 stora muffins eller i pappersformar. Tryck i blåbären med en sked. Strö över mandelspånen. Grädda i 200°C, ca 15 min.
Låt muffinsarna svalna i pannan innan de lossas.
Sockerkaka
2 ägg, 2 dl socker, 2¾ dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde, 50 g smör (smält)
1 tsk vaniljsocker .
Vispa ägg och socker pösigt (vitt). Tillsätt smaktillsatsen. Rör i vetemjölet blandat med bakpulvret och häll i mjölk/grädde och det smälta smöret. Blanda smeten försiktigt. Häll den i smord och bröad form (1½ liter). Grädda i 175° ca 35-40 minuter.